Comencem 2014 amb optimisme

2014

Comença un nou any que es presenta més que interessant. A les qüestions de transcendència política se li suma la tan esbombada recuperació econòmica. Després de sis anys de crisi, serà el 2014 el de la recuperació? Cada any els diferents governs han anunciat la llum al final del túnel, amb un entusiasme digne d'altres causes.

 

Però, quins senyals hi ha d'aquesta recuperació ? Sense pretendre tenir dots endevinatòries, ens trobem amb diversos signes que apunten un canvi de tendència. Les xifres de l'atur semblen remetre, encara que no hi ha creació d'ocupació. La famosa prima de risc torna a nivells del 2011 i la borsa puja. El consum intern ha crescut dèbilment aquest Nadal, i no caure és notícia.

 

És tot això suficient? Vegem els quatre pilars d'una economia:

• El consum intern és baix i seguirà sense grans canvis. Els salaris a la baixa, combinats amb l'alt endeutament que arrosseguem, la falta de crèdit i l'enorme pressió fiscal, provocaran no només poc consum sinó que consolidaran grans canvis en les pautes del mateix.

• Bona part de les empreses seguiran sense accés al crèdit, atès que se l’emporta tot l'Estat. Això impedeix pensar en grans inversions per part del sector privat el que farà que empreses que poden produir més no ho facin.

• El sector públic seguirà sense consumir ni invertir a causa de la pèssima xifra de dèficit del 2013, i això amb totes les retallades i pujades impositives . Algú hauria d'anar assumint que aquestes polítiques han fracassat absolutament.

• Finalment ens queda el sector exterior, tant per exportació com per turisme, que són el nostre salvavides. Seguirà sent fonamental a la nostra economia però té indeterminacions com ara el creixement d'Alemanya i França (els nostres principals clients), la manca d'inversió en R+D, i la caiguda de la "marca Espanya" (amb l'esperpent de Sacyr Panamà com a últim exemple).

 

Així les coses , què podem fer? En aquestes situacions no hi ha grans solucions, sinó petites accions que podem dur a la pràctica:

• Adaptar els nostres productes i serveis a la demanda actual del mercat. Els nostres clients volen i poden consumir, però no de la mateixa manera que abans de la crisi.

• Estudiar al nostre client, buscar quins problemes té i veure com pot solucionar la nostra proposta les seves necessitats. Descobrir què li aportem de valor.

• Diferenciar-se. Els nostres clients no ho són perquè tinguem un producte únic ni per amor. Quelcom fem que ens diferencia de la competència.

• Promoció , promoció i promoció. De res serveix que la teva empresa sigui la millor si ningú et coneix. Gràcies a internet tenim moltes eines que depenen més de la imaginació que dels diners.

• Analitzar detingudament la proposta dels nostres productes i serveis. Són tots realment necessaris? Ens aporten valor? Com em va dir algú una vegada, donem massa importància a determinades activitats quan els nostres clients no estan disposats a pagar per elles.

• Tenir una estructura de despeses fixes mínima. No es tracta de retallar per retallar. Tenir clares quines són aquelles despeses necessàries per al nostre negoci.

• Subcontractar els serveis i tasques que no siguin essencials, per destinar els nostres esforços a les activitats principals.

 

I tu com ho veus ?. Explica'ns quines actuacions tens previstes.

 

PD: Per cert, aquesta és la versió optimista.

publicado el